El mes de juny, parlem amb el Joan Capellas, que a més del tresorer de la Fundació, es mestre de La Salle Manresa i responsable del grup Proide Jove de Manresa. 

  1. Quin és el teu vincle amb Proide? 

Soc membre del Patronat i tresorer de la Fundació. A l’escola coordino un grup de Proide Jove, que són alumnes de batxillerat amb els que ens trobem un cop al mes per dinamitzar les diferents campanyes de Proide a l’escola i potenciem el voluntariat local com a pas previ per poder participar en els projectes per majors de 18 anys quan acabin segon. 

2. Com vas conèixer Proide? 

Vaig conèixer Proide  a l’escola de La Salle Manresa a través de les campanyes que realitzàvem. Més endavant, amb un grup que participàvem a la Pasqua en família a Sant Martí ens vam engrescar a compartir les vacances de l’estiu. En aquest grup venien alguns germans, entre ells el G. Joan Lluís Casanovas i el G. Joan Sala que estava a Madagascar. Tots dos germans estaven molt vinculats a la delegació de Proide Santpedor, d’on és fill el G. Joan Sala. D’aquí va sorgir el meu compromís amb Proide Santpedor i, durant alguns anys, vaig ser l’enllaç entre ells i l’escola de Manresa. 

3. Has visitat algun dels projectes on col·laborem? Quin? 

L’any 2015 amb la meva dona vàrem visitar diferents obres de La Salle al Perú, per conèixer la realitat de les obres en aquest país i poder assessorar als possibles voluntaris que hi volguessin anar a fer algun projecte, a part de poder fer un treball de sensibilització a l’escola. 

Aquest any hem viatjat a Kènia on hem pogut visitar diferents centres i començar un projecte de col·laboració entre l’escola de Homa Bay i la de Manresa. 

4. Que t’ha aportat Proide al llarg d’aquests anys? 

Prendre consciència de les realitats que es viuen en els diferents països en els que es fan projectes i tenir la possibilitat de col·laborar amb ells. També conèixer moltes persones compromeses que m’han engrescat a intentar fer alguna cosa amb els nostres alumnes i companys. 

M’ha ajudat a canviar la meva idea del voluntariat, passant de la creença que havíem d’anar a ajudar als necessitats a la visió d’unes realitats en molts casos més riques que la nostra, de les que podem aprendre i col·laborar estant al seu costat i on la importància del ser està per damunt del posseir. 

5. Què és per a tu Proide? 

Una entitat que està al servei de la justícia social promovent l’educació en països on els joves tenen dificultats per accedir-hi i sensibilitzant la població d’aquí per a que siguin agents transformadors des del nostre entorn. 

6. Si Proide fos una cançó quina seria? 

La primera cançó que m’ha vingut al cap és “Venim del nord, venim del sud” de Lluís Llach, com a crit de tots aquells que els hi manca la llibertat per poder ser. Proide, facilitant l’accés a l’educació de moltes persones que no tenen l’oportunitat de formar-se , ajuda a transformar les realitats que encadenen i permet albirar un futur on totes les persones siguin considerades com a tals i amb les mateixes possibilitats. 

Menú