Samarreta Proide 2023

Ja està en marxa la campanya de samarretes de Proide. Com cada any podeu adquirir la vostra a través de l’àmbit de Pastoral dels centres de La Salle Catalunya.

Els beneficis que es recaptin amb aquesta campanya es destinaran a els diferents projectes que desenvolupa l’entitat arreu del territori.

Aquest és el disseny de la samarreta:

 

Per saber la guia de talles cliqueu en aquest enllaç: Talles_samarreta

Parlem amb Joan Capellas

El mes de juny, parlem amb el Joan Capellas, que a més del tresorer de la Fundació, es mestre de La Salle Manresa i responsable del grup Proide Jove de Manresa. 

  1. Quin és el teu vincle amb Proide? 

Soc membre del Patronat i tresorer de la Fundació. A l’escola coordino un grup de Proide Jove, que són alumnes de batxillerat amb els que ens trobem un cop al mes per dinamitzar les diferents campanyes de Proide a l’escola i potenciem el voluntariat local com a pas previ per poder participar en els projectes per majors de 18 anys quan acabin segon. 

2. Com vas conèixer Proide? 

Vaig conèixer Proide  a l’escola de La Salle Manresa a través de les campanyes que realitzàvem. Més endavant, amb un grup que participàvem a la Pasqua en família a Sant Martí ens vam engrescar a compartir les vacances de l’estiu. En aquest grup venien alguns germans, entre ells el G. Joan Lluís Casanovas i el G. Joan Sala que estava a Madagascar. Tots dos germans estaven molt vinculats a la delegació de Proide Santpedor, d’on és fill el G. Joan Sala. D’aquí va sorgir el meu compromís amb Proide Santpedor i, durant alguns anys, vaig ser l’enllaç entre ells i l’escola de Manresa. 

3. Has visitat algun dels projectes on col·laborem? Quin? 

L’any 2015 amb la meva dona vàrem visitar diferents obres de La Salle al Perú, per conèixer la realitat de les obres en aquest país i poder assessorar als possibles voluntaris que hi volguessin anar a fer algun projecte, a part de poder fer un treball de sensibilització a l’escola. 

Aquest any hem viatjat a Kènia on hem pogut visitar diferents centres i començar un projecte de col·laboració entre l’escola de Homa Bay i la de Manresa. 

4. Que t’ha aportat Proide al llarg d’aquests anys? 

Prendre consciència de les realitats que es viuen en els diferents països en els que es fan projectes i tenir la possibilitat de col·laborar amb ells. També conèixer moltes persones compromeses que m’han engrescat a intentar fer alguna cosa amb els nostres alumnes i companys. 

M’ha ajudat a canviar la meva idea del voluntariat, passant de la creença que havíem d’anar a ajudar als necessitats a la visió d’unes realitats en molts casos més riques que la nostra, de les que podem aprendre i col·laborar estant al seu costat i on la importància del ser està per damunt del posseir. 

5. Què és per a tu Proide? 

Una entitat que està al servei de la justícia social promovent l’educació en països on els joves tenen dificultats per accedir-hi i sensibilitzant la població d’aquí per a que siguin agents transformadors des del nostre entorn. 

6. Si Proide fos una cançó quina seria? 

La primera cançó que m’ha vingut al cap és “Venim del nord, venim del sud” de Lluís Llach, com a crit de tots aquells que els hi manca la llibertat per poder ser. Proide, facilitant l’accés a l’educació de moltes persones que no tenen l’oportunitat de formar-se , ajuda a transformar les realitats que encadenen i permet albirar un futur on totes les persones siguin considerades com a tals i amb les mateixes possibilitats. 

Voluntariat Transformador!

La Fundació PROIDE, junt amb d’altres entitats que promouen el voluntariat internacional, LaFede.Cat i el Consell Nacional de Joventut de Catalunya i de Barcelona, durant aquest curs, hem estat treballant i debatent sobre el model de voluntariat, de manera que aquest sigui un voluntariat transformador i responsable.

Com a resultat d’aquestes sessions, s’han elaborat 10 reflexions sobre les que encara cal treballar, però que són punts que hem considerat importants i imprescindibles perquè l’experiència de voluntariat sigui transformadora. A continuació us els expliquem:

1.- El voluntariat s’entén com un procés que consta de tres parts: preparació, estada i retorn. En la preparació es contempla un dels elements fonamentals, la formació dels i les voluntàries des l’un pensament crític analitzant bé les motivacions i reconeixent els privilegis que ens porten a poder realitzar l’experiència. L’estada és el viatge i la realització de les tasques a terreny. Un dels punts claus és el retorn, on és necessària una avaluació i un treball cap a la implicació local integrant l’experiència realitzada.

2.- El segon punt, que ja esmentàvem anteriorment és la formació especialitzada. Aquesta formació, que es considera essencial, ha de estar dissenyada des d’una perspectiva ecologista, decolonial i de gènere, i en comunicació transformadora i no violència. També ha de tenir una aproximació a la realitat sociocultural i política del país on es desenvoluparà i són necessàries unes recomanacions de salut, seguretat i actituds desitjables sobre terreny.

3.- És imprescindible que el voluntariat respongui a una necessitat de la contrapart local per tal d’assegurar la utilitat de l’acció per les persones beneficiàries i la seva implicació i així garantir la sostenibilitat del projecte a llarg termini.

4.- A l’hora de dissenyar l’acció de voluntariat cal evitar l’assistencialisme i teixir relacions horitzontals. Cal organitzar el voluntariat de manera conjunta comptant amb la participació de tothom en totes les fases del procés de voluntariat de manera que així tothom es pugui sentir implicat al projecte i fer-se’l seu.

5.- L’experiència de voluntariat s’ha d’entendre des d’una experiència d’aprenentatge mutu, com un intercanvi de coneixements i pràctiques entre les persones voluntàries i la població local.

6.- La formació del voluntariat ha d’analitzar i tenir el compte les causes estructurals de les desigualtats així com les relacions de poder nord-sud. La voluntat és entendre les lògiques que predominen i evitar actituds que puguin perpetuar l’exclusió, l’empobriment i la dependència de les persones del sud global.

7.- L’acció de voluntariat ha de contribuir a l’apoderament de la població beneficiària  a través de la construcció d’eines de resiliència, sobirania i participació, això farà que el projecte sigui sostenible.

8.- L’entitat responsable del voluntariat ha de quantificar l’impacte ambiental d’aquesta acció i portar a terme accions per minimitzar-lo.

9.- Per tal de que el voluntariat sigui responsable i transformador l’entitat organitzadora ha d’actuar amb coherència, ètica i transparència. Les pràctiques internes han de fomentar el llenguatge inclusiu, s’han d’establir relacions horitzontals i aplicar la perspectiva interseccional. A més a més l’entitat ha de ser transparent i publicar les xifres en relació al voluntariat.

10.- L’entitat organitzadora ha de vetllar per una comunicació transformadora i responsable; garantint els drets d’imatge de les persones del sud global, per tant cal donar pautes sobre la comunicació i difusió de l’experiència de voluntariat.

 

Parlem amb Rosa Agama!

El mes de maig, parlem amb la responsable de la Asociación Tarpusunchis de La Salle Bolivia-Perú, la contrapart amb la que treballem a Perú. 

  1. Cual es tu vínculo con PROIDE? 

Nuestro vínculo es de un trabajo solidario y apoyo a los grupos más vulnerables de nuestra Sociedad, como son los ninos, niñas y adolescentes. Creo que es el vínculo de todos los lasallistas, ayudar a que más ninos y niñas accedan a una educación de calidad, con entornos seguros y felices para aprender.  

2. Cómo conociste Proide? 

Bueno, a través de David Ortiz que en el 2014 hicimos sinergia para impulsar el voluntariado internacional orientado a proyectos soecioeducativos y para fortalecer el Servicio educativo técnico del colegio Signos de Fe. 

Luego hemos ido respondiendo a otras necesidades propias de los ninos, niñas y adolescentes, referides al abordaje de la estilos de vida saludable, alimentación, prevención de la violència hacia las niñas. 

3. En que proyecto trabajan conjuntamente PROIDE y TARPUSUNCHIS?  

Hemos trabajado con Proide en proyectos socieducativos y de mejoramiento del Servicio educativo técnico en la comunidad de Manos de Dios en el Colegio Signos de Fe de San Juan de Lurigancho. 

Gracias al valioso apoyo de PRoide logramos implementar de equipos los talleres de cómputo, panadería e industria del vestido. Proide nos ha ayududado a mejorar el Servicio de educación técnica del colegio, haciendo posible que más jovenes utilicen herramientas adecuadas para desarrollar sus habilitades técnicas y asi poder generarse ingresos al salir del colegio. 

En los últimos años, el apoyo de PROIDE ha sido sensibilizar a las escuelas sobre la violència de genero y la ciberviolencia. 

4. Que te ha podido aportar PROIDE durante estos años? 

De PROIDE nos encanta su creatividad para desarrollar propuestas, creo que juntos hemos crecido cualtitativamente para focalizar las nuevas realidades y hemos tratado de responder pertinentemente.  

5. Que es para ti Proide? 

Para mi PROIDE es nuestro socio, un equipo amigo, con el que podemos contar siempre. 

6. Si Proide fuera una canción, cual sería? 

Yo creo que seria una canción muy peruana de nuestra querida Chabuca Granda: “Ese arar en el mar” https://www.youtube.com/watch?v=v86omfjuzjE que es una canción que nos habla de la lucha que hacemos por los sueños, la frustración y el fracaso, así sean transitorios, però siempre luchando por los más elevados ideales de la humanidad.  

 

Parlem amb Xavi Canaleta!

Aquest mes, hem pogut parlar amb Xavi Canaleta, coordinador de la Delegació Proide Campus, a la Universitat de La Salle!

  1. Quin és el teu vincle amb Proide? 

Sóc el coordinador d’una de les Delegacions de Proide: Proide Campus, la Delegació que treballa amb la comunitat educativa de La Salle Campus Barcelona a la Universitat Ramon Llull. 

2. Com vas conèixer Proide? 

Soc ex-alumne de La Salle Gràcia i des de ben petits hem sentit Proide com una part més de l’escola. Però fa molts i molts anys (anys 80) en una de les Pujades a Peu a Monserrat vaig tenir la sort de conèixer al Gmà. Carles Giol i vàrem crear vincles més forts. I després de molts anys mira on som: formant de la delegació a la universitat, de la delegació que ell va crear i fer créixer. 

3. Has visitat algun dels projectes on col·laborem? Quin? 

He tingut la gran sort de poder participar durant 7 anys en el Projecte Urubamba (2013-2019) que es desenvolupa al Valle Sagrado de los Incas (Cusco, Perú) en el qual hi participa i hi col·labora tota la nostra comunitat educativa universitària: estudiants, professors i ex-alumnes. A més, la contrapart al Perú és La Salle Urubamba, una escola de La Salle al bell mig dels Andes peruans. 

4. Que t’ha aportat Proide al llarg d’aquests anys? 

Poder participar en projectes de cooperació internacional et permet veure realitats molt diferents i en canvia com a persona. Et fa veure el món de manera diferent i et fa valorar la nostra realitat i la nostra societat d’una altra manera. No és el mateix que t’ho expliquin que tenir l’oportunitat de viure una experiència de cooperació.  

5. Què és per a tu Proide? 

Per mi Proide és casa meva. He estat 14 anys alumne de La Salle i després porto 34 anys de professor a La Salle i per mi Proide és indissociable del concepte de comunitat educativa La Salle. Proide és la porta d’entrada a poder fer educació per al desenvolupament per tota la comunitat educativa de La Salle Catalunya. 

6. Si Proide fos una cançó quina seria? 

Buff. Pregunta complicada per a mi que m’agrada tant la música. Però pensant en Proide i en la part vivencial que m’ha aportat no puc res més que posar-me al cap sons del Perú. Així que, defugint el clàssic El Cóndor pasa, que per cert em recorda al desaparegut i gran referent Gmà. Ribera, us diria que escullo una meravella d’Arturo “Zambo” Cavero  i Óscar Avilés anomenada “Y se llama Perú”. Potser no és Proide però sí el sentiment. 

 

Parlem amb Lidia Carreras!

Aquest mes Parlem amb la Lidia Carreras, voluntària de PROIDE!

  1. Quin és el teu vincle amb Proide? 

Actualment, segueixo en contacte amb Proide per donar un cop de mà quan és necessari: formacions, dia de socialització, concert solidari…El voluntariat no finalitza en el vol de tornada sinó que la tasca important  es realitza quan has tornat del viatge.  

2. Com vas conèixer Proide? 

A la meva escola quan era nena. Recordo les campanyes i especialment el voluntariat que van realitzar alguns caps del CAU, ens van fer viure la seva experiència molt de prop. 

3. Has visitat algun dels projectes on col·laborem? Quin? 

Sí, he tingut la gran sort de viatjar al projecte de Guatemala. Van ser tres setmanes de descoberta total del projecte, el país, la gent, la cultura, el menjar…. Una experiència increïble!  

4. Que t’ha aportat Proide al llarg d’aquests anys? 

Ser voluntària de Proide durant tots aquests anys m’ha aportat un gran coneixement de tots els projectes de l’entitat. Tinc la sensació d’haver participat en projectes on no he estat com Perú o Madagascar gràcies a les experiències viscudes per altres voluntaris i voluntaries. He pogut conèixer a moltes persones amb ganes de canviar el món i de transformar-se a elles mateixes donant el millor de si als altres.  

5. Què és per a tu Proide? 

Proide és un lloc on aprendre, crèixer, madurar i ser feliç per fer feliç. També és sinònim d’amistat única amb les persones que vaig realitzar el meu voluntariat.  

6. Si Proide fos una cançó quina seria? 

Madre Tierra de Chayanne, va ser una de les cançons de Guatemala i va acabant sent la meva cançó de boda!
 

Oye, abre tus ojos,mira hacia arriba, ¡disfruta las cosas buenas que tiene la vida! 

 

Marina Trail 2022!

Diumenge 20 es va celebrar la cursa de la MARINATRAIL!! Primer de tot, felicitats a tots els corredors i corredores, que van ser un total de 178 i van poder sumar kilòmetres per Madagascar. Enhorabona a les guanyadores de la cursa de 12 km, Cristina, Tamara i Mercè, i de 21 km, Roser, Isabel i Angela. També als guanyadors de la cursa de 12 k, Pablo, Sergio i James, i de 21 km, Uri, Adrià i Victor.  

Va ser una jornada d’esforç i superació, però també una jornada de solidaritat amb les nenes d’Antananarivo, perquè puguin tenir accés a una educació de qualitat i a un àpat diari així com perquè puguin viure un procés d’apoderament femení.  

MOLTES GRÀCIES A TOTS I TOTES, corredors, organitzadors, voluntaris, la Traca i la Salle Premià per haver-ho fet possible un any més. Esperem veure-us l’any vinent amb les mateixes ganes i il·lusió.

 

Campanya samarretes 2022!

Aquest curs 2021-22 amb la samarretade la Fundació PROIDEvolemcommemorar els 30 anys de la ONG  i tota la feina feta a tants països al llarg d’aquests anys. PROIDE aposta per l’educació com a eina transformadora per a aprendre sobre el món i transformar-lo a partir de petites accions.
Al llarg de 30 anys és molta la gent que ha format i formempart de PROIDE perquè creiem fermament que és a través de l’educació que podem reduir les desigualtats i crear un món més just. Però també som conscients de que aquesta feina és lenta i que cal ser constant, i per això,contem amb la col·laboració de les contraparts, altres ONG’s lasal·lianes, comunitats, laics compromesos amb la missió, voluntaris i professorat. I entre tots portem a terme aquesta acció transformadora.
És per aquesta raó que PROIDE va agafarcom a lemaun proverbi africà, després popularitzat per Eduardo Galeano, que diu així: “Molta gent petita, fent coses petites, en llocs petits, pot canviar el món”. Partint d’aquest lema, aquest any del 30è aniversari hem decidit modificar-lo una mica per tenir un lema propi de l’aniversari que és “30 anys fent coses petites”.
El disseny escollit aquest any vol il·lustrar aquestes petites accions, que de vegades sembla que no siguin res, però que poden transformar una cosa en una altra, i PROIDE vol canviar l’educació perquè aquesta sigui una acció transformadora, no només dels països del Sud Global amb els que treballem sinó també de les nostres escoles a Catalunya, perquè només entre tots, treballant en la mateixa direcció, aconseguirem aquests canvis que ens permetran deixar un món una mica millor del que l’hem trobat.
Us animem a totes i a tots a col·laborar amb la compra de la samarreta i/o l’estoig per tal de poder seguir 30 anys més, fent coses petites.
Fes la teva reserva abans del 15 de març a la teva escola més propera o a xarxa@fundacioproide.org!

Parlem amb Anna Dachs!

Aquest mes de febrer parlem amb Anna Dachs, cap de Pastoral de La Salle Manresa!

  1. Quin és el teu vincle amb Proide?

Sóc la responsable de Pastoral i JUSP de la Salle Manresa i també ho havia estat de La Salle Berga.

  1. Com vas conèixer Proide?

Vaig conèixer PROIDE fa molts anys, com a coordinadora de Pastoral a La Salle Berga.

  1. Has visitat algun dels projectes on col·laborem? Quin?

No he pogut visitar cap dels projecte en els quals col·labora PROIDE, però espero poder-ho fer en el futur. Ho tinc guardat en el llistat de coses pendents!

  1. Que t’ha aportat Proide al llarg d’aquests anys?

Al llarg d’aquests anys, he pogut escoltar i llegir molts testimonis, així com participar en moltes campanyes. Crec que he après moltes coses i la meva sensibilitat cap a la justícia social ha crescut molt. De totes maneres, em quedo amb aquells moments en els quals m’he adonat que un testimoni o una tasca arribava al meu alumnat o als meus companys.

  1. Què és per a tu Proide?

Per a mi és una oportunitat per aportar el meu granet de sorra a la justícia social. Crec que invertir diners, temps i recursos en educació és la millor opció; ja que cada un dels nostres alumnes i dels alumnes receptors de les beques, pot actuar d’amplificador de les accions que es porten a terme. PROIDE també és un exemple que la gratuïtat i solidaritat a favor del regne de Déu són possibles i imprescindibles.

  1. Si Proide fos una cançó quina seria?

Per a mi seria ‘No deixis de caminar’ de Txarango.

Parlem amb Josep Canal!

Amb motiu dels 30 anys de Proide, cada mes anirem contactant amb diferents persones vinculades a Proide. Des de persones tècniques, del Patronat, de les delegacions, persones voluntàries… i així poder anar coneixent una mica més sobre la Fundació a partir de les persones que la formen.

Aquest mes de gener, tenim el plaer de començar amb el President de la Fundació, el Josep Canal!

  1. Quin és el teu vincle amb Proide? 

Per aquelles coses de la vida, soc el president de Proide, però crec el vincle és més afectiu que en funció del rol actual. 

2. Com vas conèixer Proide? 

Abans que Proide existís ja havia participat en un projecte d’estiu al Togo l’any 1987. L’any 1992 quan el Gmà Joan Lluís Casanovas va tenir el somni de crear aquesta ONG vaig poder estar al seu costat fent els primers mailings, en la primera junta directiva, (en un inici era associació, no fundació)…. Per tant Proide per mi forma part de la meva vida, és com aquell somni compartit  amb altres persones que volem un món més igualitari i creiem que l’educació és el principal motor, ja sigui en projectes educatius en els diferents països on treballem o, sensibilitzant infants i joves a casa nostra.   

3. Has visitat algun dels projectes on col·laborem? Quin? 

Tres vegades,  en tres projectes d’estiu,  abans de la creació de Proide, l’any 1987 en el Centre que hi havia e aquells anys a Togoville, l’any 2001 en el Centre de Formació Rural de Tami (Nord del Togo) , i l’any 2016 al Lycee Anna de Antananarivo (Madagascar). Tres centres formatius, tres escoles molt senzilles, però on veies la il·lusió dels infants per aprendre, tot somiant en un futur millor.   

4. Que t’ha aportat Proide al llarg d’aquests anys? 

Conèixer diferents realitats, i no sols les que he visitat personalment, sinó també després d’escoltar diferents testimonis també saps de la realitat educativa en altres països del món:  Guatemala, Perú, Costa d’Ivori, Líban… I veure que l’educació a més de ser el motor del món, és també un DRET al que tota persona ha d’arribar-hi.  I també descobrir com en aquest països valoren, agraeixen i es corresponsabilitzen amb totes les oportunitats que se’ls presenten per créixer en formació. Ells han de ser el protagonistes, des d’aquísenzillament acompanyar i facilitar. 

5. Si Proide fos una cançó quina seria? 

No sé si sonarà a boomer i antiquat… però en dic dos de fa anys:  

  • Germà de Josep Ma. Espinàs  
  • Quan tothom viurà d’amor.  Maria Rossell. 

 

 

Menú