Parlem amb Josep Canal!

Amb motiu dels 30 anys de Proide, cada mes anirem contactant amb diferents persones vinculades a Proide. Des de persones tècniques, del Patronat, de les delegacions, persones voluntàries… i així poder anar coneixent una mica més sobre la Fundació a partir de les persones que la formen.

Aquest mes de gener, tenim el plaer de començar amb el President de la Fundació, el Josep Canal!

  1. Quin és el teu vincle amb Proide? 

Per aquelles coses de la vida, soc el president de Proide, però crec el vincle és més afectiu que en funció del rol actual. 

2. Com vas conèixer Proide? 

Abans que Proide existís ja havia participat en un projecte d’estiu al Togo l’any 1987. L’any 1992 quan el Gmà Joan Lluís Casanovas va tenir el somni de crear aquesta ONG vaig poder estar al seu costat fent els primers mailings, en la primera junta directiva, (en un inici era associació, no fundació)…. Per tant Proide per mi forma part de la meva vida, és com aquell somni compartit  amb altres persones que volem un món més igualitari i creiem que l’educació és el principal motor, ja sigui en projectes educatius en els diferents països on treballem o, sensibilitzant infants i joves a casa nostra.   

3. Has visitat algun dels projectes on col·laborem? Quin? 

Tres vegades,  en tres projectes d’estiu,  abans de la creació de Proide, l’any 1987 en el Centre que hi havia e aquells anys a Togoville, l’any 2001 en el Centre de Formació Rural de Tami (Nord del Togo) , i l’any 2016 al Lycee Anna de Antananarivo (Madagascar). Tres centres formatius, tres escoles molt senzilles, però on veies la il·lusió dels infants per aprendre, tot somiant en un futur millor.   

4. Que t’ha aportat Proide al llarg d’aquests anys? 

Conèixer diferents realitats, i no sols les que he visitat personalment, sinó també després d’escoltar diferents testimonis també saps de la realitat educativa en altres països del món:  Guatemala, Perú, Costa d’Ivori, Líban… I veure que l’educació a més de ser el motor del món, és també un DRET al que tota persona ha d’arribar-hi.  I també descobrir com en aquest països valoren, agraeixen i es corresponsabilitzen amb totes les oportunitats que se’ls presenten per créixer en formació. Ells han de ser el protagonistes, des d’aquísenzillament acompanyar i facilitar. 

5. Si Proide fos una cançó quina seria? 

No sé si sonarà a boomer i antiquat… però en dic dos de fa anys:  

  • Germà de Josep Ma. Espinàs  
  • Quan tothom viurà d’amor.  Maria Rossell. 

 

 

Campanya de Nadal 2021!

Des de la Fundació Proide i la Fundació Comtal us presentem, un any més, la Campanya de Nadal, amb dos models de Postal Solidària  i una proposta de lot de Nadal, de comerç just amb productes d’Alternativa 3 i una capsa de galetes fetes pels i les joves de Fundació Comtal. Els beneficis de la campanya es destinaran a donar oportunitats de futur a infants i joves en situació vulnerable de Barcelona, Guatemala, Perú, Madagascar, Togo i Líban.

                                                                           

També oferim tres lots de Nadal de comerç just amb productes d’Alternativa3 i galetes de la Fundació Comtal. Els lots ofereixen cafè, cacau, te, xocolata.

Si aquest Nadal vols regalar solidaritat demana la teva postal i lot solidari amb nosaltres! https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=y_w8_cDPcUKqD9PZubf9gSwv5-dHhH9DvAQLe1FOo1BUMDBTTzFVWjVYVDZaU1pDRkFCNTYzRlczNy4u

       

Trobada Socialització Estiu Solidari 2021

Dissabte 4 de setembre, ens vam reunir amb tots els voluntaris de l’Estiu de Solidari 2021 a la trobada de socialització, després de l’experiència viscuda. Va ser una jornada per compartir, explicar, recordar i reflexionar… I d’aquesta manera tancar el cicle del què ha estat l’Estiu Solidari 2021. Amb nous destins, adaptant-nos al context mundial, amb nous Projectes.

Tant Scampia com Melilla, han sigut experiències enriquidores a nivell personal i amb qui esperem seguir col·laborant. La xarxa de voluntaris de Proide creix un any més!

Ara toca seguir treballant i col·laborant. Sensibilitzant sobre tot allò que hem vist.

 

                       

Finalitza la formació d’Estiu Solidari

El passat dia 5 de juny vam finalitzar la formació d’Estiu Solidari 2021.

Vam passar el dia a La Salle Manresa, aquesta formació es va centrar en el Codi Deontològic de la Fundació, consells de viatges, vam parlar dels projectes als què aniran a donar suport a Nàpols i Melilla. També vam compartir moments amb la Comunitat de Manresa!

Una gran jornada plena de ganes i il·lusió.

                       

#LASALLEBATEC

Ha arribat l’esperat Concert Solidari que celebrem cada any conjuntament amb Fundació Comtal. Enguany proposem aplegar-nos en un format nou i diferent. Presentem una mostra a través dInstagram (@lasallecatalunya), on amb l’esperit de l’etiqueta #LASALLEBATEC,  bategarem junts través de la música i la solidaritat.
Proposem a tots els lasal·lians i lasal·lianes de La Salle Catalunya (escoles, comunitats, grups)  que pengeu a #LASALLEBATEC la GRAVACIÓ D’UNA CANÇÓ (ens la podeu enviar també a pastoral@lasalle.cat per fer-ne més difusió), en el format que vulgueu (solista, duet, cor, banda…), d’uns TRES MINUTS aproximadament (per garantir la seva visualització) que ens ajudi a sentir-nos ben units, en fraternitat  i que promogui el lema: JUNTS BATEGUEM MÉS FORT.
Al llarg dels cinc dies, visualitzarem les cançons,  coneixerem diferents testimonis, projectes i posarem rostre a la tasca de Fundació PROIDE i Fundació COMTAL. Convidarem a participar en un sorteig solidari: cada persona que faci una aportació a (https://www.migranodearena.org/reto/junts-bateguem-m-s-fort-) podrà participar-hi, amb tantes opcions com aportacions hagi fet.  Hi haurà un premi!
Totes les aportacions aniran destinades a LA SALLE SOLIDÀRIA, per impulsar tota la tasca que en aquest curs tant difícil, estan duent a terme tant Fundació PROIDE com Fundació COMTAL.
Podeu fer aportacions a MI GRANO DE ARENA fins al 7 de juny.

Esperem la vostra participació! I que soni la música i la solidaritat.

Estiu Solidari 2021

Després d’un any complicat, des de Proide tornem a iniciar part de les nostres activitats. Una de les més rellevants de l’entitat, Estiu Solidari, el programa de voluntariat d’estiu. Tot i que aquest any no podrem fer voluntariat a Madagascar, Guatemala i Perú, a Proide no ens hem volgut aturar i hem organitzat un voluntariat més proper adaptat a les mesures de Covid-19.

L’objectiu segueix sent el mateix, apropar als voluntaris a realitats diferents de les nostres, dur a terme un projecte de voluntariat relacionat amb l’àmbit educatiu.

El passat dissabte 24 vam inciar la formació que constarà de 3 dissabtes. Parlarem de les motivacions, de què és ser voluntari, de l’entitat, dels Projectes de destí…

Hem començat el camí que teníem moltes ganes de reprendre!

 

Reconstrucció a Bata, Guinea Equatorial

Gràcies a la vostra col·laboració durant les últimes setmanes hem pogut recaptar diners per ser enviats a Guinea i poder reconstruir les llars que van ser destruïdes després de l’explosió.

Després de 25 dies des de l’explosió, s’ha pogut atendre a unes 250 persones i 30 cases. El més important és que les persones puguin tornar a la seva normalitat tan aviat com es pugui. S’ha mobilitzat un grup de 8 religiosos en el seguiment del projecte.

Moltes gràcies a totes i tots per la col·laboració i suport. Akiba!

 

                                                                 

Explosió a Bata, Guinea Equatorial

Guinea Equatorial és un dels països més petits d’Àfrica, excolònia espanyola que va aconseguir la seva independència el 1968. És un país ric en petroli i gas natural amb un PIB per càpita elevat, però tot i això, dos terceres parts de la població viuen en extrema pobresa (menys d’un dòlar al dia).

El passat 7 de març es va produir una explosió a la Caserna Militar  als afores de Bata, capital del paí situada a la zona continental, al barri de Nkoatoma. L’onada expansiva va afectar un radi d’entre 5 i 6 km Des del punt on es va produir l’explosió causant la destrucció d’un gran nombre de llars. Nkoatoma és un barri amb famílies vulnerables, sense feina, i com tot el país afcetades per les mesures de la Covid. Les xifres estan al voltant de més de 200 persones mortes i més de 800 ferits.

La Salle té presencia a Bata en una escola i des de la comunitat junt amb FERGE (Federación de Religiosos de Guinea Ecuatorial) han començat a treballar en una iniciativa conjunta per rehabilitar les llars de la zona. Després d’un estudi fet s’han calculat unes 260 llars destrossades. Paral·lelament el Govern hi ha iniciat els seus estudis d’ajuda, però encara no sap quan arribarà l’acció real. Les famílies s’han vist obligades a marxar als poblats de l’interior, a cases d’altres familiars o a algunes escoles que han habilitat espais d’acollida, mentre que d’altres famílies han optat per quedar-se a les seves llars en greus condicions.

La necessitat més urgent és la reconstrucció de les cases pel qual s’ha iniciat un procés de recaptació de diners. A més, cal recordar que seguim en el context de pandèmia, i la situació en la qual es troben no facilita la prevenció de contagis, a més, dels col·lapses als hospitals. Si vols col·laborar en aquesta campanya d’emergència, pots fer un donatiu:

  • Bizum: 33516
  • Transferència bancaria: ES57 2100 0887 5902 0027 0599

Aquest curs 2020-2021 des de PROIDE treballem l’ODS 4 – Educació de qualitat i dret a l’educació a partir de la campanya “Construïm futur: l’educació la nostra eina”. A PROIDE creiem que l’educació és el motor de canvi de la societat, i és només a través d’aquesta, que podem combatre les desigualtats en les que vivim.

És per això que aquest any us proposem una samarreta on l’educació és la protagonista, amb un disseny que pretén transmetre aquesta idea, que l’educació és la que ens uneix a totes i tots en un món global i globalitzat. Si cadascun de nosaltres som un petit fil, entre tots i totes aconseguirem que …

Molta gent petita, fent coses petites, en llocs petits, … pugui canviar el món.

Aquest canvi va de la mà de la feina de milers de docents de tot el món que amb les seves idees i destreses cada dia eduquen els nostres infants i joves, així que aquest any hem decidit oferir-vos una llibreta amb el mateix disseny perquè no hi hagi cap d’aquestes idees que es pugui escapar.

Per últim us oferim la bossa del curs passat, fins a esgotar existències així que correu! És una bossa que no passa de moda i que aposta per un lema transversal com és la igualtat de gènere. Tu ja tens la teva pel 8M?
Salt de pàgina

Us adjuntem un document d’excel perquè pugueu anotar les vostres comandes, allà també podreu veure les talles disponibles. Aquest any s’ofereixen talles de nen, adult i de dona amb samarreta entallada de màniga curta.
Teniu de temps límit fins el 19 de febrer.

PREUS:
Samarreta ………………. 10€
Llibreta …………………… 6€
Bossa …………………….. 5€

Gràcies per la vostra col·laboració!

Proposta educativa per a la prevenció de la violència

Un any més, Proide i Prodessa (la contrapart de Guatemala), hem dut a terme un projecte de proposta educativa per a la prevenció de la violència de gènere. El projecte té per objectiu promoure el dret de les dones, nenes i adolescents, a una vida lliure de violència a través d’un programa educatiu que s’implementa en els instituts. El programa pretén, tant empoderar a les nenes i adolescents respecte els seus drets i especialment a evitar la violència, com canviar les concepcions, percepcions, actituts i pràctiques dels adolescents de sexe masculí vinculades amb la violència cap a les dones. D’aquesta manera, el projecte promou la no violència contra les dones en un marc de Drets humans i cultura de pau.

El projecte no només treballa i s’implmenta als estudiants de secundària de San Marcos, sinó que també conté una part molt important de formació i sessions de xerrades i de compartir amb els docents dels instituts. Indirectament amb aquestes activitats, una altra part beneficiaria del projecte, són les famílies d’aquests estudiants, ja que es beneficien dels aprenentatges i coneixements nous dels seus fills i filles i aquests acturan en consequència a aquests aprenentatges. Aquest projecte arriba a un total de 120 alumnes de 2n Grau de dos instituts de San Marcos, i als seus 30 docents.

El que busquem es treballar amb els i les joves el dret de les dones a viure una vida lliure de violència. El projecte busca aportar eines a les persones beneficiaries i generar propostes de canvi per transformar la realitat de les dones respecte a la violència de gènere que pateixen. Es busca tant empoderar a les dones, com sensibilitzar als homes respecte a la violència que aquestes dones pateixen. A més, també busca oferir ajuda social i emocional a les dones que pateixen aquestes situacions. En general, el projecte busca reforçar les capacitats i coneixements d’estudiants i docents per fer front a la violència contra les dones.

Aquest any, aquest projecte ha estat possible gràcies a l’ajuda i suport de l’Ajuntament de Figueres.

Menú